Het ontstaan van het Holisme

Betekenis holistisch; het uitgangspunt dat verschillende niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iemand met een holistische visie, oftewel een ‘holist’, beschouwd zichzelf voortdurend als onderdeel van een groter geheel en een ander als ‘de andere ik’. Het Holisme is een begrip die je de laatste tijd steeds vaker voorbij ziet komen. Tóch is het voor velen niet helemaal duidelijk hoe het Holisme nou eigenlijk is ontstaan. 

De oorsprong

Het woord ‘Holistisch’ komt van het Griekse woord ‘Holos’, wat ‘geheel’ betekent. Het woord is rond 1920 in het leven geroepen door de Zuid-Afrikaanse militair en staatsman Jan Smuts. Als filosoof was hij veel bezig met de wereld om zich een. Geïnspireerd door de evolutietheorie van Charles Darwin, beschreef Smuts het Holisme als een tendens om de natuur te zien als een groter geheel. Volgens hem was het ‘normaal’ en natuurlijk om je te realiseren dat je als individu verbonden bent met alles om je heen. Hij geloofde er zelfs in dat er een nieuw wereldsysteem zou moeten komen. Hieruit vloeide de ‘systeemtheorie’ die tot op de dag van vandaag een van bekendste theorieën is over de bouw van de natuur en het universum. 

Hedendaags Holisme 

Of je nu nou zelf een holist bent, je vriendin het er continu over heeft of zelfs een van de ZoMa opleidingen aan het volgen bent tot Holistisch therapeut, het Holisme lijkt voor velen dé levensvisie van deze eeuw. Het is een steeds bekender fenomeen in dit tijdperk. Zo heb je tegenwoordig verschillende vormen van holistische therapie en/of coaching. In de gezondheidszorg wordt het holisme vooral erkent onder ‘alternatieve of complementaire zorg’, oftewel Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG). Ook buiten de hulpverlening om is er een opmerkelijk grote groep die een groeiende interesse toont voor de holistische levensstijl.

Holisme door de tijd heen

Hoewel het Holisme momenteel op een piekmoment lijkt te zitten, hebben de principes van deze levensstijl altijd al bestaan. Je kunt het terugvinden in religies die stammen uit eeuwen geleden, zoals het Hindoeïsme en de Islam. Met bijvoorbeeld karma en reïncarnatie is het inzicht dat alles met elkaar verbonden is niet nieuw. In diverse verhalen binnen de Islam lijken het dierenrijk en mensenrijk met elkaar te integreren op spiritueel vlak, wat insinueert dat ook hier verbondenheid een belangrijk element is. Daarnaast is het binnen de Oosterse geneeskunde al enige tijd bekend hoe de verschillende niveaus elkaar beïnvloeden. Dit zie je niet alleen terug binnen de geneeskunde, maar ook sport en kunst uit de Oosterse wereld. Denk aan Aikido, waarbij ‘the circle of life’ een van de fundamentele principes zijn.