De overgang, hoe komt het tot stand?

Veel vrouwen zien op tegen de overgang omdat deze periode bekend staat als een periode met lichamelijke en geestelijke klachten zoals opvliegers, gewichtstoename, onzekerheid, angst en slapeloosheid. Wat is de overgang eigenlijk? Hoe komt de overgang tot stand?

Wat is de overgang?

De overgang is de periode waarin de vrouw van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gaat. De eierstokken zullen minder hormonen zoals oestrogeen en progesteron produceren, waardoor het lichaam gaat veranderen en er schommelingen in deze hormonen zullen ontstaan. In deze periode zal de afgifte van eicellen verminderen, zal de menstruatie steeds onregelmatiger worden en uiteindelijk verdwijnen.

De 4 fases van de overgang

De overgang bestaat uit 4 fases; de premenopauze, perimenopauze, menopauze en de postmenopauze.

Premenopauze

De premenopauze is de fase voor de menopauze. Het lichaam begint te veranderen en de hormonen gaan schommelen. De ene vrouw ervaart in deze periode meer klachten dan de andere. Je kunt klachten ervaren zoals een jeukende, rode droge en geïrriteerde huid rond de vagina, pijn tijdens het vrijen, concentratieproblemen, moeite met helder nadenken en stemmingswisselingen.

Perimenopauze

De perimenopauze is de fase rondom de menopauze waarin de menstruatie steeds onregelmatiger wordt. De meeste vrouwen ervaren klachten in deze fase. Je kunt nu last gaan krijgen van opvliegers. Dit is te herkennen aan hevige warmte, overmatig zweten en een rood hoofd. Daarnaast kun je last krijgen van nachtelijk zweten, gewichtstoename en vaginale klachten.

Menopauze

In deze fase vindt de laatste menstruatie plaats. De leeftijd van de laatste menstruatie verschilt per vrouw maar meestal is deze rond het vijftigste levensjaar. Je ervaart klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, laag libido, spier- en gewrichtsklachten, een droge vagina en ongewild urineverlies.

Postmenopauze

De postmenopauze is de laatste fase. De laatste menstruatie is geweest, maar er zijn nog wel overgangsklachten aanwezig. Je ervaart klachten zoals een doorbraakbloeding, droge huid, droge vagina, spier- en gewrichtsklachten, haaruitval en gewichtstoename.

Overgangsklachten verminderen

Wanneer je veel overgangsklachten ervaart zijn er manieren om de klachten te verminderen. Het belangrijkste hierbij is een gezonde leefstijl. Zorg voor een goede conditie door minstens een half uur per dag te bewegen. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende nachtrust. Houd een goed slaapritme aan. Gebruik om makkelijk in slaap te komen geen computer of telefoon omdat het blauwe licht je slaapritme kan verstoren. Draag ademende kleding die zweet goed opneemt zodat je bij opvliegers zo min mogelijk last ervaart. Roken, alcohol, warme dranken en sterk gekruid eten kunnen opvliegers verergeren. Smeer een verzachtende zalf bij vaginale klachten.

Tip: Ymea.nl